Nederlands

Britse tabloids (zijn) voor dummies

“De geest van Michael Jackson verkrachtte mijn aap”, “Is DIT de meest gevaarlijke kip van het land?” en “De EU wil onze waterkokers verbieden”. Deze belachelijke krantenkoppen heb ik zelf verzonnen, maar ze hadden net zo goed in Britse tabloids kunnen staan. Alhoewel, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat eentje van deze krantenkoppen echt is. Ach ja, nu ik toch eerlijk ben: geen enkele van deze krantenkoppen heb ik zelf verzonnen, ze zijn allemaal echt.

Voordat ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde wist ik wel dat de Britse tabloids en serieuze journalistiek weinig met elkaar gemeen hebben, maar ik was niet voorbereid op de onophoudelijke stroom van venijn die tabloids bezigen. Natuurlijk heeft elke krant ter wereld een bepaalde politieke voorkeur, maar ik schrok ervan dat de tabloids geen interesse hebben in verslag doen van het nieuws. In plaats daarvan nemen ze stelling, stoken het vuur op om vervolgens verslag te doen van de vlammen die ze zelf veroorzaakt hebben, en dat noemen ze ‘journalistiek’.

In het geval dat u niet bekend bent met de Britse tabloids (of u bent dat wel, maar u wilt vermaakt worden door de mening van een buitenstaander): hieronder staan een aantal omschrijvingen van de meest belangrijke Britse tabloids:

The Sun: Elke dag is Andersomdag bij The Sun. Zo kunnen ze zich beklagen over een gebrek aan moraliteit onder Britten op de voorpagina, terwijl een vrouw met een paar grote blote tieten op pagina 3 staat. The Sun houdt ervan om krantenkoppen zo groot mogelijk te maken, maar wanneer het door de perswaakhond gedwongen wordt om een rectificatie te plaatsen, dan heb je een vergrootglas nodig om het te lezen.

Daily Mail: Ook wel bekend als de ‘Daily Fail’, de Daily Mail is fel pro-Conservatief en publiceert doorgaans alleen maar artikelen over een beperkt aantal onderwerpen, voornamelijk ‘immigranten verpesten alles’ en ‘alles veroorzaakt kanker’; het is momenteel wachten op de onvermijdelijke ‘immigratie veroorzaakt kanker’-krantenkop. Een krant die beschouwd kan worden als een zusterkrant van de Daily Mail is de Daily Telegraph. De Telegraph publiceert artikelen met precies dezelfde inhoud als de Mail, maar bezigt langere zinnen en wat moeilijkere woorden. Ook interessant om te vermelden is dat Wikipedia het gebruik van de Daily Mail als bron niet langer accepteert, omdat de krant ‘onbetrouwbaar’ is als bron.

Daily Express: Volgens de Express veroorzaakt zo’n beetje alles ‘woede’ en ‘razernij’ (deze woorden komen in vrijwel elke krantenkop van de Express voor) en alles waar de Express moreel tegen is, is altijd ‘ziekmakend’. Dat is meer dan een tikkeltje hypocriet, gezien voormalig eigenaar Richard Desmond zijn fortuin vergaarde in de porno-industrie. Verder probeert de Express vrijwel dagelijks het idee van ‘Schrödinger’s Immigrant’ te verspreiden; waar Schrödinger’s kat tegelijkertijd dood en levend is, is volgens de Express elke immigrant een bijstandstrekker die tegelijkertijd ‘alle banen inpikt’. Een ander opmerkelijk feit is dat de Express prinses Diana ongeveer eens de twee weken op de voorpagina zet, terwijl ze al bijna 25 jaar geleden overleden is.

Daily Star: De Daily Star is Rupsje Nooitgenoeg in krantvorm: veel plaatjes en weinig woorden (en vanzelfsprekend geen enkel moeilijk woord), met ongeveer zoveel diepgang als een ongegraven gat in de grond. Om het allemaal een beetje interessant te houden voor hun plaatjeskijkers is er hier en daar een foto van een vrouw met blote borsten.

Wat mij al jaren verbaast is dat de BBC (omdat ze proberen ‘onpartijdig’ te zijn) de tabloids dezelfde waarde toekent als kranten die als kwaliteitskranten te boek staan, zoals The Times, The Guardian en de Financial Times. Dat staat ongeveer hetzelfde als het gelijkstellen van de mening van een professor Internationale Betrekkingen en die van Fat Terry die in je lokale kroeg rondhangt, wiens kennis van internationale betrekkingen volledig samenhangt met zijn vakantie in Benidorm uit 2005.

Ik heb veel mensen de afgelopen jaren horen zeggen dat de Britse tabloids niet anders dan ‘toiletpapier’ zijn. Dat snap ik wel, maar deze vergelijking deugt niet. Want, zeg nou zelf, zou je nou echt je achterste willen afvegen met papier dat sowieso al vol zit smerigheid?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s